Regler som motverkar istället för…

Det här inlägget postades i Karins blogg.

Åsa och jag har varit på kurs i biologisk bekämpning i regi av Monica Konsult och huvudföreläsare var Annichen Smith Eriksen från Veksthusringen i Norge som gav oss många goda råd, visade bilder och diskuterade. För oss en viktig kompetensutbildning så här i början på säsongen, eftersom det blev lite av en ”spark där bak” att ta tag i planering och vissa insatser som riskerar att glömmas bort. Mycket fungerade som en repetition, men annat var nytt och ”det hade vi ingen aning om” förekom allt några gånger. Så nyttigt och bra!

Mindre nyttigt och bra – definitivt inte insiktsfullt upplevde vi den info vi fick från Jordbruksverket angående den ökade regleringen kring växtskyddet. För att få sälja och använda fysikaliskt verkande medel måste de vara godkända och registerade. Den växtsåpa som vi använt under flera år kan vi alltså inte fortsätta att använda i dagsläget. I praktiken innebär det att vi inte får använda något som inte är godkänt, såsom ättika, bakpulver eller citronsyra (där har ingen betalat för en registrering som växtskyddsmedel), men kemiska medel finns det en hel del som är godkända så där är det inget problem – om du har svensk utbildning (behörighet) för det vill säga… Hur det kommer att bli vet vi inte än för det var fler frågor än svar. ”Kemikalieinspektionen har makten” skulle kunna vara en annan beskrivning av hur vi uppfattade budskapet….

Dessbättre agerar Jordbruksverket för att få Kemikalieinspektionen att inse de orimliga följderna av att de inte agerat i tid. Förhoppningsvis kommer ett insiktsfullt ställningstagande med helhetssyn som gynnar användning av biologiska bekämpningsmedel – såväl fysikaliska som växtstärkande. Önska får man, har jag en kompis som brukar påpeka!!

#blogg100/45

Comments are closed.